» N O V I    V A L »

             P o d s t o l o v s k e

 

 

                   N O V I C E

 

 List 7                             Ureja :  Pavel  Bešter                                                                   22. 2. 2005      

 

U V O D N A   B E S E D A

Skoraj se je zdanilo.
Veter se zunaj rahlo poigrava s snežinkami.
Vrabčki z užitkom zobljejo nasuto zrnje.
Ves balkon je ena sama ptičja krmilnica. Da le nebi prehitro odleteli…..

Tako okolje daje človeku občutek miru, prijaznosti in da navdih za delo, potrebna je le še vzpodbuda ali izziv in pero kar samo steče… Spoznavam počasi, kako neverjetno močno in učinkovito je to »orožje«.Včasih komu  kri zavre in štorasto s komolci vame rine. Bedak je, potolažim sebe. Pretepel bi me, a se zaveda, da udarec niti slučajno ne boli tako, kot povedana ali napisana resnica. Bog mu odpusti, saj bo rad nekaj naredil zato.

Marsikomu bi ugajalo, da bi bilo za  »pisoče«  pero potrebno orožni list nabaviti. A na srečo nas, ki pišemo in smolo tistih, ki jih opisujemo, se to ne bo zgodilo. 
Je to kanček dobrega v naši demokraciji?…..si morate odgovoriti bralci sami.

  

K R I T I K A  Ž E  S A D O V E  R O D I …

Ta  nori,  a lepi pustni čas

 Naslov je uporabil že g. Leopold Pogačar v vabilu na zaključni popustni sestanek in mi je bil zelo všeč. Zato sem ga samo povzel. Sinočnji zbor nekaj pustne druščine v »PIZZERIJI MORENA« je bil res pravi zaključek. Gostitelj Dušan Zima že po tradiciji » s Pustom drži…«

Nekaj potez, nekaj vprašanj in nekaj mojih odgovorov, nekaj nakazanih dejstev je pripomoglo, da je vzdušje obstalo na točki sprave za nazaj in z iztočnico za uspešno delo naprej. Zgolj slučaj ali sreča za okolje, se je pojavil človek z ogromno moči in dobre volje, ki je povezal ljudi, pomiril duhove, obrzdal konje in še kaj bo storil v bodoče. Začuda so potihnili ropotači in samozvani sposobneži, kar pa niso niti bili. Svoje sposobnosti, ki jih sploh nimajo, so ščitili pred drugimi tako, da so jih odrivali. Vse to je šlo v škodo druženja, ugleda kraja in ljudi.

Pred leti so tudi mene povabili na pripravljalni sestanek , kot »dokazanega«  mojstra za pripravo maškar. Navzoči so bili še nekateri, ki sem jih letos pogrešal. Zdi se mi pa, da so bile njihove ideje prisotne. Ko sem takrat poslušal ideje in način izvedbe in ugovarjal, so mi očitno pokazali, da bodo naredili po svoje. Zato sem od sodelovanja odstopil, leto poprej so me pa taisti pri nastopu izžvižgali, čeprav sem svoj nastop uskladil z vodjem prireditve. Kaj sem tako grešnega storil? Predlagal sem in se ponudil, da napišem spored, scenarij prireditve, da mora nekdo sprevod voditi, po enotni zamisli, da bodo udeleženci vedeli, kaj početi. Še dobro se spominjam, kako je g. Čarni krilil z rokami in hitel dopovedovati  meni in drugim, da to ni potrebno in še dejal:  »…ven bomo šli, mav ga  mo pil, pa sral…« kot čreda brez pastirja, sem si mislil jaz. In tako je tudi bilo. Sicer so določili vodjo sprevoda, ki je nastopil kot maškara, ker ni vedel drugega početi. Ovčke pa vsaka po svoje…
Vedno se mi zdi škoda, če se nekaj pripravi na pol ali na »horuk«, vedno sem poiskušal narediti, iz danih možnosti, največ in najboljše, kar se da. Verjetno me za to ne vabijo več. 

Letos se je pač zgodilo, da sem za svoje prizadevanje v preteklosti, dobil zadoščenje. Imam občutek, da so to storili ljudje, katerih »fovšarija« ne muči, predvsem pa so sposobni delavci in pripravljeni za kraj marsikatero urico žrtvovati, svojo domiselnost tako dokazati.

EMINENCE   KURJE  OBLASTI    na občinskem vozu  

Z desne :  Župan  MISTER PIPA s svojo nadrejeno sodelavko MISS REALMAN, predstavnik  INFO CENTRA Mr. BEAST
 (moja malenkost) in  TAJNI AGENT 03

Kar tako, brez pomena in namena se to ne bi zgodilo. Ko sem prečital lepo urejen, lahko rečem strokovno pripravljen scenarij, ki ga je napisal in ga meni izročil vodja pustnega sprevoda g. Niko Kranjc Kus, mi je postalo vse kristalno jasno.

 


R A Z  M I Š L J A N J E

TO  ČAR NI,  je pa treba nekaj » u gvau imet«   
                        je pa res, da delo mojstra hvali
                        je bedno za tistega, ki tega ne ve in se ne zaveda…

 …da narediš to, kar je uspelo g. Nikotu, da je uspel s svojim scenarijem in neopaznim vodenjem izvesti program in zadovoljiti vse »eminentne« pustne strokovnjake, največja umetnost v našem okolju. Zato mu pripada javna pohvala, ne pustno ampak resno.

Iz sporeda je čutiti vpliv posameznikov z idejami, ki niso bile prav domiselne in trenutno pomembne. To je prav gotovo obremenilo samega vodjo, v celoti pa je bilo precej suhoparno.
Sprevod je bil živ, posamezne točke lepo zaigrane po scenariju, kar je bila pri nas prijetna novost. Žal je popolnoma zatajila oglaševalna služba in za to gledalci nismo vedeli in marsičesa ne videli.
Povsem neprimerno se mi zdi, da je pustno oglaševanje opravilo gasilsko vozilo, da je prvo in zadnje vozilo v sprevodu bilo gasilsko. Gasilski stan je časti vreden in je po mojem primerna prisotnost povsod, le v pustnem sprevodu ne. Manjkalo je samo še to, da bi se gasilci namaškarali in na čelu jezdec z državno zastavo. Prometno varovanje se da urediti na primerno razdaljo, v sam sprevod bi pa lahko vključili namaškarano policijo na konjih.

  

P R O P A G A N D A   J E    P O P O L N O M A    Z A T A J I L A

Lepak ne pove, kdo pripravlja in vabi, najmanj bi kdo pomislil na neko novo, nepoznano društvo. Na hitro bi pomislil, da je to delo Občine Žirovnica.  

Lepak oznanja, da bo »začetek povorke izpred picerije Morena  pa do konjeniške parcele«. Zelo nejasno oznanilo. Zato bi potrebovali najmanj sto voz. Ni bilo objavljeno, da bodo na posameznih mestih odigrani prizori. Kam naj se gledalec postavi?

Povorka se mi zdi za pustne namene nepravo ime. Povorka naj bi imela slovesen pomen, z baklami, tudi v znak žalosti, ne pa šemasta za pusta.

Župan g. Pfajfar je bil prisoten ves čas, le s prizorišča na konjeniškem prostoru je nenadoma izginil. Že večkrat sem opozarjal prireditelje, da mora biti vedno pripravljeno tudi na sprejem posebnih, častnih gostov. Meni se je to zdelo kot zelo poniževalen odnos do župana, kot predstavnika občine. Potrebno se je zamisliti, kaj mu pripravljajo sodelavci pri upravljanju občine, kaj naklepajo tisti svetniki, ki so člani društva in so bili v sprevodu in pri pripravi udeleženi, z delom in idejami.

M I M O G R E D E   O   I M E N U     za » Konjeniški prostor«, zdaj  konjeniško parcelo.

Če me spomin ne vara, sva se s Samotom ob žegnanju  konj  pogovarjala, da se lahko pojavi, zaradi odlašanja imenovanja tega prostora, neko »slabšalno« ime. No in ob šanku je že znani nasprotnik konjeništva označil to za  »figapvac«. Toliko v premislek!

 

 

 

Š E    P O L I T I Č N A    O C E N A    D O G A J A N J A   

Stanje obstoječih društev v občini je dokaj številčno. Zadnje je bilo ustanovljeno »Društvo NEODVISNA LISTA za ŽIROVNICO« in to društvo je že izpeljalo prvo obsežno dejanje. 

Ni kaj oporekati, delo je bilo uspešno opravljeno.                                                                             

 A m p a k ….

V naši občini je, če navedem samo približno številko, najmanj pet že dalj časa obstoječih društev, ki bi bila bolj poklicana, da pripravijo maškarado in tudi Občina bi jih podprla oziroma, jih že podpira. Zakaj se to ne zgodi?

V »Društvu NLŽ« dela kar številčna in pestra druščina ljudi, različnih prepričanj. Večina od njih je že od prej vključenih v druga društva v občini.  

Poraja se vprašanje, zakaj ti delovni zanesenjaki ne delajo pri Turističnem društvu, pri DPM, pri KUD dr. Franceta Prešerna, pri timčkarjih, pri TVD Partizan, pri PD Žirovnica, pri šoli, da bi pripravili maškarado, kakor je že bilo.
Drugo vprašanje je, kako in kdaj se bodo »prilepili« na občinski proračun. In uspeli bodo. Po do zdaj znanih podatkih je v njihovih vrstah najmanj že pet vplivnih občinskih svetnikov in še kakšen drug občinski oblastnik. Nisem prepričan, da ni članica tudi direktorica. 

Kje je tu prisotna moralna odgovornost do odnosa s krajem in občani, tudi volilci. To ni sistem druženja ali združevanja ljudi, pač pa odkrito in načrtno politično razdvajanje, razbijanje enotnosti med prebivalci občine.
Ker ne poznam vsebine njihovih društvenih pravil, ne morem soditi smotrnosti ustanovitve tega društva. Zaradi priprave maškarade, izletov v naravo in še kaj, zagotovo ni bilo potrebno ustanoviti še eno društvo v občini.
Poraja se vprašanje, koliko ima to gibanje, ki pa ni povsem novo, še opore pri ljudeh?
Če pogledamo zadnji primer že dobimo prvo sliko. Na vseh prejšnjih maškaradah je bilo vedno veliko število otrok, ki so jih starši opremili in jih vključili v sprevod. Kaj pa letos? Kje so bili otroci?  To so dejstva, ki jih marsikdo ni poznal in jih ni mogel upoštevati pri odločitvah za storjeno dejanje. Pametno bi se bilo nad tem zamisliti dokler je še kaj časa.
»Pametno« bi bilo v občini ustanoviti eno samo stranko, ki bi imela štiri tisoč in še nekaj članov in s tem pregnati iz  občine zdajšnje strankarsko siromaštvo.

 Nejb'l  prov  je  reku  Bohin'c : » .. mo  zada  vid'l . »

 

Opisano se je kasneje zgodilo, a sveže je bolj zanimivo. Zato bom kmalu opisal še dogodke ob slovenskem kulturnem prazniku.
Kritično v dobrem bom opisal proslavljanje v Vrbi, kjer se je tudi pokazalo kako je

 » kritika  sadove  obrodila »

Opisal bom svoj pogled na  delo pri obnovi Prešernove hiše in moja prizadevanja pri tem.  
Zanimivo bo prebrati moje mnenje, zakaj Občina ni dobila v upravljanje Prešernove hiše.