Select Page
  1. b o d i c a

 M O Ž G A N S K I   M A L O P O S E S T N I K

Prva zgodba je stara že nekaj let. Na prireditvenem prostoru, na Polanah, ob jezeru Završnice, Zavrham kot so že stari ljudje imenovali to našo lepo dolino, sem naletel na veliko skupino zbranih ljudi, kakor že velikokrat prej. Približal sem se. Nasproti so prihajali trije brkati možje, mrkih pogledov. Malo sem se popraskal za ušesi, zasukal na eni nogi in odšel. Glasba » tudl,tudl » se je razlegala od Most do Zelenice. Ko sem kasneje zvedel, da so bili to pripadniki »društva Sv. Save« mi je postalo jasno, da jaz ne pašem zraven, oni s svojim truščem pa ne Zavrh.

Posredoval je tudi g. Šebat Janez. Na takratni krajevni skupnosti so sestavili dopis, ki je bil objavljen v časopisu in od tedaj se ni več kaj takega zgodilo.

Druga  zgodba je sveža in se velja zamisliti. Prizorišče »vaške tekme« Zavrham. Napovedan je bil prihod prvega tekmovalca v cilj…  » Ich bin hier… ja freilich… ich bin schon da…ich bin ich…« in tako naprej, se je razlegal glas po dolini. Presenečen sem obstal, onemel in se vpraševal, če nisem morda zašel na Hajderjevo.

Iz zagate me je rešil napovedovalec, ki je pojasnil, da po tem nastopu razmišlja, da  bodo to gotovo »vaške tekme« z mednarodno udeležbo.                               

Po pridobljenih neuradnih informacijah, naj bi bil to g. Samek »aus Groblach« doma. Videl ga nisem in tudi ga ne želim videti niti še kdaj slišati na taki prireditvi, v naši lepi »deželi kašarski«. Domnevni nastopač, me je  zvečer  v »MORENI« nagovoril z  »doktor B…..«Na konjeniški prireditvi, na Štefanovo, je v mikrofon tulil:  »…ciao,ciao…«  Mogoče pa to tudi nekaj pove? Je naslov »taprav«? Pa še z »domač’ga zevnka« je.

                                                                                                                                                      Pavel  Bešter

 Selo 13. 3. 2004