Select Page
  1. bodica

» G  U  S  L  A  R »

  Občinski politikanti v  občini Žirovnica so predlagali, svetniki pa potrdili predlog za podelitev naziva  »častni občan« za leto 2003.

Tako priznanje je dobil g. ALEKSANDER  MEŽEK, pisec in pevec svojih pesmi.

» Gorenjski Glas« takole piše: » Kariero Aleksandra Mežka bi lahko poimenovali `ZGODBA  DVEH  DEŽEL`. Odraščal je v alpskem kotičku Slovenije, kjer se je nadihal naravnih lepot dežele in bogate ljudske folklore. Ljubezen do glasbe ga je že zgodaj pripeljala v Veliko Britanijo, kjer je našel prijatelje in publiko. Zagotovo nas bo navdušil z gorenjsko himno `Siva pot`¨in seveda drugimi že skoraj ponarodelimi.      

( op.p. na prireditvi KRANFEST 2004 )

To so vse »zasluge« za Žirovnico in zato je postal častni občan.

Presoja niti slučajno ne prenese primerjave z drugim, istočasno predlaganim kandidatom, uglednim in zaslužnim občanom, ki je živel tukaj in veliko svojega dela poklonil kraju in ljudem. Žal je, verjetno zaradi mnenja, ki mi ga je izrekel občinski svetnik  in podžupan g. Izidor Jekovec, ta predlog izpadel. Podžupanu se namreč ne zdi primerno podeljevanje tega naslova posmrtno. Pojasnim, da so v občini Kranj deset let po smrti podelili tak naziv alpinistu Nejcu Zaplotniku.  

Tolažim se z ugotovitvijo, da tako razmišljajo in odločajo lahko samo priseljeni, ki  s krajem ne živijo, kaj šele dihajo. Takim v primerjavo, »so včas’h  pr’  nas  rekl’: » Ta bo pa  pogruntov  tak  purf’l  (smodnik), da  nau  poču.«

Kaj pomeni »častni občan«?   Po mojem skromnem mnenju, bi ga večina občanov ob slučajnem srečanju niti ne prepoznala. Njegove pesmi niso »ponarodele«, so samo eno sredstvo za dodajanje duška razgretih družb. O njem vemo malo ali nič. O njegovi življenjski poti, le ugibamo. Lahko bi temu rekli, da se je skril pred nami, da je zbežal pred svojo senco s tem, ko je odšel v svet. Toliko njemu v opravičilo.

Ko bo g. Mežek dodobra spoznal katera politična stran ga je predlagala, razlog seveda meni ni poznan zakaj in da mu to v svetu kjer živi, lahko bolj škoduje, kakor koristi, bo razmišljal tudi o tem, da se nazivu odpove.

In ta »naš« častni občan napiše in zapoje, da je doma  v Žirov’nci, tam kjer veter ponori. Pojasnim, da v Žirovn’co prihajajo le Ljubljančani in kdo iz Londona. Če sprejemate ali ne, se boste morali sprijazniti z dejstvom, da je uradno  ime Žirovnica, domačini uporabljamo v pogovoru, da živimo  »u Žeronc, na Seu, v Zabrezn’c, na Brezn’c, u Dosočah, u Smokuč, na Rodnah, u Vrb, na Breh in u Mostah.«

In to je edino pravilno!

To so zgodovinska dejstva in pametni pripadniki kraja tega ne bodo poskušali spreminjati, ker zato ni nobene potrebe. Če pa je koga sram, da ne živi v Žirovn’ci, naj se pa odseli…

In drugič, ta »naš« častni občan je že pred leti stopil na stran Blejcev  in na javni prireditvi zapel svojo pesem v prid  »zaščite« dolini Save Dolinke. Mogoče ni vedel, ali ni hotel vedeti, da smo pa Žirovničani še kako zainteresirani, da se izvede obnova in dogradnja  HE Moste in da se izkoristi vodna moč reke Save, kot naravna dobrina v gospodarske in turistične namene. Nedvomno bi imeli od tega korist občani in občinska blagajna. Mogoče g. Mežek tega ni vedel. Zato je pa žalostno od predlagatelja, da moram na tak način izpostaviti g. Mežka in od tistih, ki so ga potrdili. Žal so še vsi na položajih, nekaj je godnih za od…..

Tretjič: osebno štejem v slabo g. Mežku, ker je odklonil ponudbo, da bi zabeležil napev stare »Kašarske himne« in jo mogoče priredil, zapel in zaigral prav on. S tem bi se nedvomno približal kraju in ljudem, kar bi mu nedvomno koristilo. Seveda mu nisem mogel obljubiti nobenega plačila.( Mimogrede povem, da sva to delo opravila z glasbenico Tino Hribar iz Žirovnice zastonj ). Jasno pa je ,da  tega kritičnega zapisa tudi ne bi bilo.

Zdaj ko je že malo pozno, skuša g. Mežek nadoknaditi zamujeno in je, verjetno v ta namen, napisal tri pesmi, ki naj bi bile njegov »projekt«, namenjen naši občini.

Seveda   »projekt« nekoga, ki je uspel v Angliji, ne more biti zastonj v Žirovnici, ki je avtorja proglasila za »častnega občana«, še najmanj, da bi bilo to darilo občanom za izkazano čast. G. Mežek je menda uspel v tujini. Razumljivo, saj je tam preživel trideset let. Kakšnih novic iz svetovnih časopisov ni bilo nikjer zaslediti. Zdi se mi, da je preživel s petjem, kaj več pa ne. Besedila omenjenih pesmi so kot nekakšna limonada, zmešana so tudi zgodovinska dejstva.  » …da bi božjega človeka  le privlekli do izteka. » ( Trebušnika na vrh Triglava  op.p.)  »…venec je vasi  tik pod Karavankami »  ( če bi že pesniško ‘venec’ bil, nikakor pa ni tik pod Karavankami, ker so naše vasi pod Rebram, ki je zahodni krak Kamniško-savinjskih Alp. op.p.)  In to naj bi bil  naš domačin? Tako ga predstavlja predlagatelj. Tako ga je verjetno povzel g . župan Pfajfar Franc in zato z njim osebno novači podpornike, ki bi dali denar za »projekt«, oziroma odkupili posamezne pesmi, ki bi jih  Mežek zapel, posnel in prodajal, kot krajevno turistično zanimive, kot krajevno posebnost.

Govorice pravijo, da naj bi župan odkupil za občino pesem  ‘V Žirovn’ci’. Osebno je ponujal pesem   ‘Stric Trebušnik’ za  400 000 SIT, od čebelarjev je menda sam Mežek zahteval 1,4 milj. in kasneje 1milj.SIT.

Trebušnikovi so odklonili županu, čebelarji pa Mežku. Županu primerno bi bilo, če bi zdaj on sam, z občinskim denarjem podprl »projekt« in tako dokazal, da je res župan » iger in kruha…«

Šala za premislek

» Pr’  nas  so že  včas’h  rekl’ : …mu  pomoliš  prst,  te  pa  za  cevo  roko  zagrab’…«

                                                                                                                                Pavel Bešter

Selo 1. 8. 2004