Select Page

3. Odgovor na zapis g. Izidorja Jekovca, na spletni strani: www.zirovnica.com

‘ PODSTOLOVSKE NOVICE ‘ svojega poslanstva ne opravljajo odkrito in pošteno

Odgovor na zapis g. Izidorja Jekovca, na spletni strani: www.zirovnica.com

Zapisal bom nekaj svojih trditev v bran navedbam g. Jekovca, bralci pa bodo presodili kako opravlja svoje poslanstvo list ‘Podstolovske NOVICE.’ Za trditev »(ne)pošteno« in o namenu mojega pisanja, upam, da bo g. Jekovec znal razložiti še komu drugemu in dokazati nepoštenost. 
Ni se treba bati. Z moje strani ne bo prišla pobuda, ker vem, da sodišče politično perilo slabo opere, če se pranja sploh poloti. S tem sem samo nazorno prikazal grožnjo, ki jo je mogoče izluščiti iz pisanja g. Jekovca. Če pa bi do tega prišlo, se bodo pa ljudje takoj spraševali, kdo bi podžupanu plačal stroške na sodišču.
Prav otročje se mi zdi in se zdaj ne čudim več zakaj se je g. Jekovec našemil v varuško, da obtožuje mene, da moje pisanje ni niti odkrito, niti pošteno in takoj v naslednjem stavku priznava, da je o ceni govoril prav on. Tudi jaz sem to povzel iz gradiva.
Zdaj pa ga javno sprašujem za njegovo mnenje, kako more biti enotna cena za vse koristnike javne kanalizacije, če bodo na področju občine obstojali trije sistemi izvedbe kanalizacije; v Radovljico, na Breg in tisti, ki sploh ne bodo imeli možnost priklopa. ( »Udri po sirotinji!« ) 

O zgibanki ZTK rečem v prispodobi; pametneje je delati nič, kakor narobe – škodo. G. Jekovec navaja ‘vodilo’ v množini. Uradno je bil na ZTK le on sam. Po tem sklepam, da so bili na ZTK še koritarji zraven, ker je bilo to delo plačano z denarjem davkoplačevalcev. Skoraj nemogoče se mi zdi, da bi bili vsi koritarji slabo pismeni in nerazgledani ljudje in bi potrdili izdajo take skrpucalarije kot je ta zgibanka. Bralci bodo ugotovili, kdo ima prav in kdo nepošteno piše in zakaj se muči z dokazovanjem svoje pomembnosti. 
Še enkrat bom g. Jekovcu pojasnil o uporabi imena ‘dežela’. Namerno sem napisal z malo začetnico. V Ljubljani, Kranju in na Jesenicah so ljudje hodili na deželo, z dežele so kmetje vozili v mesto drva, zelenjavo, krompir, mleko i.t.d.V petdesetih letih se je razvila trgovina in zaradi boljših prometnih povezav, je dobava z dežele počasi izgubila svoj pomen. Dokler ni g. Sinobad v svoji knjigi predstavil zgodovinski pomen »Dežele«, ni bilo to ime v uporabi. Trditev g. Jekovca, da se še danes učijo naši srednješolci pri geografiji o rabi imena »Dežela« pa se mi zdi z večih vidikov problematična. Prvo je poznavanje te zadeve g. Jekovca, drugo pa profesorja, ki tako geografijo predava. Po mojem védenju je geografsko ime za to področje »Radovljiška ravnina«. Še bolj problematično pa je to, da je na spletni strani Občine Žirovnica, pri geografskem opisu občine, v petem odstavku zapisano: Ravninski del občine Žirovnica spada k »Deželi«. Le ta predstavlja najsevernejši del Ljubljanske kotline, ki leži na levi strani Save. To je g. Jekovec kot podžupan lepo sprejel. Zdaj bodo bralci že lažje presodili, če ‘Podstolovske NOVICE’ pišejo odkrito in pošteno, mogoče celo nekoliko strokovno. Če bo spletno stran prebral profesor, bo lahko učil, da mi živimo na severnem delu Ljubljanske kotline. Žal nimamo ljubljanske megle in pri nas pametnjakoviči mešajo drugačne megle in še plačani so. Sploh je v besedilu toliko netočnosti, da se spet pokaže pravilnost moje trditve, da vse dosedanje občinske »edicije« niso počenega groša vredne, kaj šele uporabne. G. Jekovec je kot v.d. direktor ZTK najbrž tudi sodeloval, ker je to del turistične predstavitve občine.

G. Jekovec je plačan podžupan. Sam priznava, da je dobil od ZTK 350 000 tolarjev nagrade, je član sveta RAGOR, občinski svetnik, vodja odbora za negospodarstvo, podpredsednik društva NLŽ, menda bo postal predsednik komisije za investicije. Bil je eno leto v.d.direktor ZTK. Vse te dolžnosti opravlja poleg svojih službenih obveznosti in vseh ni mogoče opravljati v popoldanskem času, še najmanj je bilo to možno pri ZTK, kjer je, po njegovih trditvah, opravil obsežno delo. Žal javnost o tem ne ve nič. Kakšna nepovratna sredstva je pridobil, bi bilo umestno predstaviti javnosti. Če v svoje delo prišteva izdelavo programa ‘Završnica’ in ogled ureditve Logarske doline, lahko povem, da iz tega ni bilo še nič drugega kot stroški, ki jih je imela občina. Za javnost bi bilo zanimivo poslovno in finančno poročilo zavoda za leto 2005 in javnost je upravičena to vedeti. 
V letu 2000 je bil g. Jekovec predsednik komisije za izvedbo natečaja za ureditev Vrbe, kot ekonomist. Porabil je najmanj 3 milj. občinskega denarja, praktičnega učinka ni bilo.Mogoče »če čevlje sodil bi kopitar« bi bil za Vrbo izdelan vsaj načrt in v načrtu upoštevane ideje, želje in potrebe Vrbnanov.
Nanizal sem le nekaj področij delovanja g. Jekovca. Tisto kar se manj vidi, kar smo le posamezniki občutili, je javnosti ostalo prikrito. Zraven mene je sedel g. Jekovec, ko so me brcali in vlekli za nos njegovi pristaši pa tega ni ‘hotel’ videti, čeprav sem bil takrat županski kandidat. On me je povabil na predstavitev, ni mu kanilo, da bi se mi bil prav on dolžan za neljubi dogodek vsaj opravičiti. Je to odkrito in pošteno g. Izidor Jekovec. Kakšna je to kultura? »Švoh« !!! 

Pri nas je pač tako, da ena zvezda vzhaja, druga je na vrhu in tretja tone v pozabo. Tista na vrhu je vedno za vse in povsod, nenadomestljiva kakor ne bi bilo v kraju sposobnih in pametnih ljudi, ki so se z dejanji dokazali. Ti se ne proglašajo, ker so opozicija postali. Opozicija je pojem ne naziv. In pride jim na misel še upor…upor oblastnikom.

»Nazadnje še pr’jatli« nalijmo si čistega vina. ‘Podstolovske NOVICE’ nimajo naloge poslanstva, ker niso od nikogar z denarjem podprte. Vedno so in bodo imele le svoje izročilo.

Pavel Bešter

Selo 15. 2. 2006